de Veldhorst


Go to content

aanleg en inrichting

schooltuintjes

De indeling
Als de grond is omgespit kan de tuin opnieuw worden ingedeeld. Er moet dus een tuinontwerp komen. Sommige mensen hebben van dat werk zelfs hun beroep gemaakt. Zij zijn bijvoorbeeld tuinarchitect of hovenier. Het is best een lastig beroep. Je moet namelijk met een heleboel dingen rekening houden als je een ontwerp maakt. Zo moet je bijvoorbeeld weten welke planten er op een bepaalde plek kunnen groeien. En ook heel belangrijk: iedereen die van de tuin gebruik maakt moet het ontwerp mooi vinden! Hieronder lees je hoe je zelf een tuinontwerp kunt maken.

Wat moet er in de tuin?

In de schooltuin moeten in ieder geval een heleboel kleine tuintjes (‘bedden’) komen voor alle leerlingen. Maar wat moet er verder nog in? Misschien wil de leraar wel een composthoop. En er moeten natuurlijk paden komen, waarover je door de tuin kunt lopen. Vraag voordat je het ontwerp maakt eerst wat iedereen in de tuin wil hebben. Maak daar een lijstje van. Als je alles hebt opgeschreven kun je beginnen met het ontwerp.

Indeling maken

Je hebt een lijst met dingen die iedereen in de tuin wil hebben. Nu ga je bedenken op welke plek in de tuin al die dingen moeten komen. Maak eerst een paar kopieën van de tekening die je van de tuin hebt gemaakt. Daar kun je dan lekker op ontwerpen. Teken bijvoorbeeld plekken waar de leerlingentuintjes moeten komen. (Hou rekening met de zon!) En bedenk een stelsel van paden tussen de tuintjes door planten hebben zoals je weet geen mond. Maar ze hebben wel — net als jij — water, voedsel en zuurstofnodig om te kunnen groeien. Die stoffen halen planten uit de grond met hun wortels. In de bodem moet dus voldoende water, voedsel en zuurstof zitten. Anders kunnen de planten niet groeien. Maar niet elke bodem houdt deze stoffen even goed vast. Hoe zit dat precies?

Korreltjes
Grond bestaat uit een heleboel korreltjes. Soms zijn de korreltjes groot, soms klein. Tussen grote korrels zitten ook grote ruimtes. Doe maar eens een handvol hele grote knikkers in een glas. Die knikkers passen niet precies op elkaar, je ziet er allemaal grote gatentussen zitten. In die gaten zit lucht, maar je kunt er ook makkelijk water in gieten. Vul nu een ander glas met hele kleine knikkertjes. Zie je dat de gaten tussen de knikkertjes ook kleiner zijn? Er is dus minder ruimte voor lucht en water.In grond met grote korrels zit dus veel lucht. Je kunt er ook makkelijk water doorheen gieten. In grond met kleine korrels zit weinig lucht, en water loopt er minder snel doorheen. Welke grond in Nederland heeft veel grote korrels denk je? En welke kleine korreltjes?

Zandgrond
Zandgrond bestaat uit grote korrels. Er zitten veel grote gaten tussen voor water en lucht. Als het regent loopt het water er zo
doorheen. Dat gaat soms zo snel dat planten niet eens tijd hebben om het water op te drinken! De grond is zo weer droog. Ook het voedsel spoelt er met het water makkelijk uit. De meeste planten houden daarom niet van zandgrond.


Back to content | Back to main menu