schooltuintjes
17 augustus 2010 HARFSEN/LAREN - Doen we het wel of doen we het niet, dacht Arjan Boll, directeur van de Prins Willem Alexanderschool uit Laren toen hij gisterochtend de gordijnen open trok en de regen met bakken uit de lucht zag vallen.
Voor gistermiddag stond voor de groepen 5 en 6 de eerste les op de educatieboerderij gepland in Harfsen. Maar de leerlingen zijn duidelijk niet van suiker en zo toog het gezelschap per fiets naar de boerderij van Hans en Joke Enderink aan de Belterweg.
Drie jaar geleden richtten zij, in samenwerking met collega en vriendin Riska Ter Haar, hun boerderij in om kinderen, maar ook anderen, de natuur te laten 'beleven' in de meest brede zin van het woord. Via de Stichting Educatief Platteland volgden zij bovendien een opleiding om het onderricht vakkundig te begeleiden. Op een viertal boerenbedrijven in de provincie Gelderland gaat dezer dagen een 'pilot' van start, gesubsidieerd door de provincie. Zo startte gisteren het schooltuinproject in Harfsen.
Officieel werd door meester Arjan en boer Hans een overeenkomst voor drie jaar ondertekend, maar daar hadden de kinderen weinig belangstelling voor. Hun aandacht was des te groter voor het planten van de appelboom op het erf, die een vruchtbare samenwerking
symboliseert. "Het is namelijk de bedoeling dat de kinderen iedere dinsdag gedurende het groeiseizoen hier op de boerderij komen", vertelt Hans. "Ze krijgen allemaal een eigen moestuintje waar ze zelf verantwoordelijk voor zijn. Wat de kinderen zelf verbouwen mogen zij meenemen naar huis."
Voorop staat echter dat de kinderen bewust worden van de natuur. "Daarbij maken we ook uitstapjes naar andere bedrijven", vult Riska aan. "We nemen bijvoorbeeld een kijkje bij de buurman die varkens heeft en gaan naar de Gorsselse molen. Dat bezoek is onderdeel van het thema graan en brood. Natuurlijk gaan we dan ook hier in de tuin broodjes bakken." In de regen maken de kinderen een rondleiding door de fraaie tuin. Spannend zijn de hutten, de 'ruïne' is nu al een trekpleister en wat doe je met een composthoop? De meiden luisteren aandachtig naar Riska die vertelt hoe thee van boerenwormkruid vroeger gegeven werd aan kinderen die last van wormen hadden. En dat je er zelfs verf van kunt maken. Dat laatste is niet aan dovemansoren gezegd, want prompt stopt Julia haar jaszak vol.
Het leukst van deze middag? "Dat we straks een eigen tuintje hebben", klinkt het uit veel monden.
lees meer> logboek schoolseizoen 2010-2011 lees meer> logboek schoolseizoen 2011-2012 schooltuintje klik hierervaringen van de leerlingen in het gastenboek