de Veldhorst


Go to content

natuureducatie

algemeen

De belevingstuin vormt de basis van onze natuur-educatie. In deze tuin van 1 hectare is van alles te beleven. De elementen uit de natuur water, lucht, aarde en vuur komen allemaal voor in deze tuin.

De basis is gelegd (zie de foto) nu de verdere opbouw. Er is een poel aanwezig met allerlei planten en dieren die hier in en om voorkomen, kikkers, salamanders en waterplanten. Met behulp van zoekkaartjes kunnen deze worden opgezocht.

Er is een speelweide aanwezig, met een uitkijktoren(tje) met een uitzicht over de belevingstuin.

De vuurplaats is omgeven door een wal, waar de kinderen leren, als een echte Robinson, "een fikkie" te stoken.
Appelmoes of brandnetelsoep maken of broodjes bakken als een echte kok in de buitenlucht!

Er is een "insektenhotel", dit is een toren van allerlei natuurlijke materialen, waarin allerlei insekten voorkomen.

De kinderen kunnen zelf een bouwsel metselen van restanten (stenen) uit de bouw of straatwerk. Helemaal naar eigen fantasie; wat je metselt blijft ook daadwerkelijk staan en kun je evt. maanden ( of jaren) later weer opnieuw bekijken, waarschijnlijk dan begroeid met allerlei muurplantjes of andere kruidachtige gewassen.

Aan de rand van de belevingstuin ligt een singel, waar een spannend paadje doorheen slingert. Ook kun je hier een mooie hut in bouwen, uiteraard met touw en zonder hamer en spijkers.

Een “blote voetenpad” (in aanleg), waar al je zintuigen worden geprikkeld, zoals in de kruidenhoek, waar je “kruidendetective” kunt spelen. Je loopt door bakken met zand, klei, grind en modder, waardoor je (blote) voeten elke keer anders aanvoelen.
Onderweg allerlei soorten bloemen en struiken: met doorns, met stekels, met geurende bloemen, met “stinkende” bloemen of bladeren, met eetbare en giftige bessen ( in onze griezeltuin). En door de groentetuin met “oude vergeten groenten”, zoals pastinaak, schorseneren en aardperen.BackPlayNext

Back to content | Back to main menu