de Veldhorst


Go to content

onderhoud

schooltuintjes

Onderhoud
Je wilt in je schooltuin natuurlijk de mooiste bloemen, de grootste vruchten en de lekkerste groenten van allemaal. Hoe krijg je dat voor elkaar? Door heel goed voor je moestuin te zorgen. Daar ben je nooit mee klaar. Elke keer als je in de tuin komt is er wel iets te doen.

Het meeste werk in de schooltuin gaat zitten in onkruid wieden. Tussen de planten die je zelf hebt gezaaid komen namelijk vanzelf allerlei andere planten op. Planten die je helemaal niet wilt hebben! Dat wordt onkruid genoemd. Onkruid pikt al het water en voedsel weg van de planten die je zelf hebt gezaaid. Dat is natuurlijk niet goed. Want zonder water en voedsel groeien je planten niet. Daarom moet je al het onkruid weghalen, wieden heet dat.

Het vervelende van onkruid is dat het steeds terugkomt. Je moet dus heel vaak wieden. Dat gaat het best als het onkruid nog heel klein is. Je kunt dan voorzichtig met een hark of schoffel de aarde losmaken. Maar pas op! Doe dit niet vlakbij de plantjes die je zelf gezaaid hebt. Anders haal je die ook los. Het veiligst is om het onkruid met de hand uit de grond te trekken. Met wortel en al! Verzamel het onkruid in een emmer.

Hoe weet je of iets onkruid is? Dat is best moeilijk. Kleine plantjes lijken allemaal op elkaar. Maar er zijn wel manieren om het jezelf makkelijker te maken. Zo kun je bijvoorbeeld in rijtjes zaaien. De gezaaide plantjes staan dan in een rechte lijn, terwijl de onkruidplantjes kriskras door de tuin opkomen. Op deze manier weet je precies waar het onkruid zit. Dat scheelt een hoop zoekwerk.

Een ander klusje in de schooltuin is water geven. Dat hoeft natuurlijk niet als het net geregend heeft. Maar soms regent het heel lang niet. Dan lusten je planten wel een slokje water uit de gieter. Zet een broeskop (zie foto) op de gieter om voorzichtig te kunnen gieten. Kleine plantjes giet je namelijk zo plat! Probeer ook zoveel mogelijk op de aarde, onder de plant, te gieten. Planten drinken het water immers met hun wortels, niet met hun bladeren.

Wist je dat?

Een boer heeft natuurlijk ook wel eens last van onkruid. En dan niet in een klein moestuintje maar op een hele grote akker! Dan ben je wel even bezig met wieden. Gelukkig zijn er speciale schoffelmachines voor achter de tractor. Daarmee kan hij heel veel rijtjes tegelijk wieden.Back to content | Back to main menu