de Veldhorst


Go to content

planten hoe groeien ze

schooltuintjes

Planten — hoe groeien ze?
Uit een heel klein zaadje kan een hele grote plant groeien. Kijk maar naar de zonnebloem. Je hoeft alleen maar een zonnebloempit in de grond te stoppen. En na een paar maanden heb je een plant die groter is dan jij! Maar hoe gaat dat nu precies in zijn werk?

In de zonnebloempit zit een piepklein plantje verborgen. Dat wordt een kiempje genoemd. Het heeft een steeltje, een worteltje en blaadjes. Ook zit er een klein beetje voedsel in de pit. Dat voedsel heeft het kiempje nodig om door de aarde naar boven te groeien. Maar zonder water gebeurt er niets. Pas als het regent, of als je hem water geeft met de gieter, zal het plantje uit de pit groeien.

Al snel komt het zonnebloempje uit de grond tevoorschijn. Het voedsel uit de pit is dan bijna op. Maar er is wel voedsel nodig. Anders kan hij niet verder groeien. Gelukkig kan het plantje zelf voedsel maken. Handig hè? Het heeft daar maar drie dingen voor nodig: water, zonlicht en een stofje uit de lucht (kooldioxide). In het filmpje (links) wordt verteld hoe het voedsel precies wordt gemaakt.

Uiteindelijk wordt de zonnebloem een paar meter hoog. En dan komt het allermooiste: een grote, gele bloem. Wil je zien hoe de bloem zich opent? Kijk dan naar dit filmpje. In het hart van die grote gele bloem groeien allemaal zonnebloempitjes. Uit elk pitje kan weer een nieuwe zonnebloem groeien. Wel eerst even in de grond stoppen natuurlijk! En water geven...

Wist je dat?
In een zonnebloem kunnen honderden pitten zitten. Daar kan je het volgende jaar een heel veld zonnebloemen mee zaaien!Back to content | Back to main menu